Posts

Posts uit december, 2012 tonen

Bol.com

BoekenBoeken

Bananen-choco taart

Afbeelding
De tweede versie. Ik heb hierbij de slagroom niet netjes gespoten en afgewerkt met cacaopoeder. Ik heb deze taart voor het eerst voor mijn broer gemaakt en later ook nog een keer via thuisafgehaald verkocht. Hij is heerlijk en mocht je niet zo van pure chocolade houden, je kan ook melkchocolade gebruiken. Ik heb hem een beetje op een bananensplit gebaseerd, maar het vanilleijs is nu vanilleroom Bananen-choco taart 2-3 rijpe bananen 250 gram pure chocolade 500 ml slagroom 300 gram bloem 200 gram boter 100 gram suiker en twee theelepels suiker 1 ei blindbakvulling een vanillestokje eventueel cacaopoeder of garneerchocolaatjes voor afwerking Kook 250 ml slagroom, zet hem van het vuur en doe de chocolade erin en laat smelten. Verwarm de oven op 180 graden celsius Meng de bloem, suiker, boter en ei en kneed het tot een deeg. Laat het een half uurtje opstijven en rol het tot  3 mm uit en bekleed een taartvorm van 18 cm en werk netjes af. Je houdt deeg over en kan dit inpa

weekmenu week 52

Afbeelding
kaiserbrotchen (heerlijk knapperig) Een week die in het teken van kerst stond. Maandag  aten we bij mijn ouders een heerlijke goulash met rijst. Dinsdag het kerstdiner. Mijn broer had voor de antipasti gezorgd. Het hoofdgerecht bestond uit een gevulde kalfsfricandeau gevuld met gehakt, gedroogde tomaatjes, mozzarella, pesto en zwarte olijven, met hierbij geroosterde wintergroenten uit de oven. Als toetje had ik ananas met champagnesabayon gemaakt. Alles was heerlijk en schoon op. Woensdag hebben we heerlijk gegourmet met zijn tweeen. Ik had nog zo'n heerlijk pompoen-zonnenbloempitbrood gebakken, maar nu iets groter in de vorm van een stokbrood. Met hierbij ook nog een heerlijk cognaccocktailsausje aangezien er geen whiskey, maar cognac door zat en geen ketchup, maar curry. Vlees had ik zelf gesneden en 2 soorten gehakt gekruid. Donderdag  maakten we van alles wat over was van de gourmet een heerlijk husselpotje met ook nog overgebleven paprika, aardappeltje en ui. Vri

Terugkijken op anderhalf jaar foodbloggen

Afbeelding
Het was een leuke tijd en ik ga niet weg. Op het moment zit ik helemaal in brood en broodjes bakken en dat lukt ook steeeds beter. Iedere week kijk ik of ik een nieuw recept uit kan proberen voor andere dingen en soms lukt dat en soms ook niet. Het leven is gewoon weleens te druk. Net eens gekeken welke recepten populair zijn en ik vindt het leuk om te zien dat daar wat eigen recepten tussen zitten. Op nummer 1 staat Moussaka :  Op nummer 2 spitskool stamppot met kaas  Op nummer 3 kip-kerrie pasteitjes Op nummer 4 venkel-pastinaaksoep Op nummer 5 staat spruitjes met vis Komend jaar gaan we verder met experimenteren. Ik hoop nog veel lekkere recepten met jullie te delen.

weekmenu week 51

Afbeelding
Deze week was een drukke week doordat ik veel voorbereidingen voor de kerst heb gedaan Maandag maakte ik tussen de middag ravioli gevuld met zalm, ricotta en citroen. Heerlijk, maar het komt toch niet in het kerstmenu anders wordt het gewoon te veel. Voor het avondeten kookte John. Het werd Rosti met bloemkool en een boerenschnitzel. Dinsdag  zouden we pizza eten, maar het deeg mislukte dus ik moest wat anders maken. Nu had ik voor de volgende dag vietnamese currysaus met rijst en gemengde sla in gedachten en alles was al in huis, dus in 10 minuten had ik een andere maaltijd op tafel. Woensdag  maakte ik mac and cheese , maar dan lekker. Het was echt heel erg lekker. Donderdag haalde ik coq au vin uit de vriezer en dat aten we met spatzel Vrijdag  waren we in Belgie en daar at ik buikspek met pastinaakpuree, lamskroon met gratin en paddenstoelen en als toetje tarte tatin met speculoosijs. John had schalldierensoep met langoustines, rogvleugel en koffie la chouffe. Het was

Broodjes met pompoen en zonnebloempitten

Afbeelding
Ik ben meer van de kleine broodjes dan het grote brood om zelf te bakken en zo maakte ik vandaag deze heerlijke broodjes. De leidraad was dit recept van Levine . Broodjes met pompoen en zonnebloempitten 250 gram volkorenmeel 330 gram tarwebloem 25 gram pompoenpitten + om te bestrooien 25 gram zonnebloempitten + om te bestrooien 10 gram moutpoeder 21 gram verse gist (of 7 gram droge gist) 360 gram lauwwarm water 40 ml zonnebloemolie 11 gram zout Ik werk met een kitchenaid. Ik doe alle ingredienten behalve het zout in de mengkom en meng het door elkaar met een spatel. Daarna monteer ik de deeghaak en kneed het deeg in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Na 5 minuten voeg ik het zout toe. Maak er een bol van en doe het in een ingevette kom en keer het een keer zodat alle kanten bedekt zijn met olie en dek af met plasticfolie. Laat het 60-90 minuten rijzen tot het dubbele volume. Ik zet het in die tijd op de verwarming. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en sla

Hartig breekbrood met tomaten en olijven

Afbeelding
Ik zag dit breekbrood bij Levine , maar ik wou er olijven door en geen bieslook en peterselie, dus het recept maar aangepast. Hartig breekbrood met tomaten en olijven 320 gram tarwebloem 80 gram semolina 15 gram verse gist 180 gram melk, lauwwarm 1 ei losgeklopt 20 gram boter 7 gram zout 35 gram gruyere, geraspt 35 gram zongedroogde tomaat 35 gram zwarte olijven 100 gram gesmolten roomboter 35 gram fijngeraspte gruyere Ik werk zelf met een kitchenaid, dus ik kon het recept gewoon volgen van Levine. Meng de tarwebloem en semolina door elkaar. Los de gist op in de melk en doe dit samen met het ei, boter, zout, gruyere, tomaat en olijven door het meel en meng met een houten lepel of de platte klopper. Kneed met de deeghaak nu in 15 minuten tot een soepel deeg. Vorm tot een bal en leg in een ingevette schaal en keer een keer tot alles met olie is bedekt. Dek af met verhoudfolie en laat 45 - 60 minuten rijzen tot de dubbele hoeveelheid. Druk de lucht uit het deeg  en maak

Mac and cheese, maar dan toch net anders

Afbeelding
Wij hadden vandaag mac and cheese in gedachten, omdat het pizzadeeg gisteren was mislukt en ik nog veel kaas had. Nu zag ik vanmorgen bij Masterchef Australia een mac and cheese versie en ik heb hier een beetje op doorgeborduurd. Nog wat extra toevoegingen, want ik had geen truffel en er moest toch wat spannends in. Met rucola en pijnboompitjes is dat goed gelukt. Ik heb ooit een keer uit een boek van Jamie gemaakt en die vond ik ronduit vies en smakeloos, maar deze was heerlijk gekruid en smakelijk. Mac and cheese, maar dan toch net anders 200 gram penne of andere buisvormige pasta 1 theelepel gerookt paprikapoeder ½ theelepel mosterd (houdt je veel van mosterd kun je meer toevoegen. Ik had zelf een volle theelepel gedaan, maar dat vond ik te veel) 1-2 teentjes knoflook, fijngesnipperd of uitgeperst 150 gram gruyere, geraspt 150 gram oude beemster of andere oude kaas, geraspt twee handenvol parmezaanse kaas, geraspt 250 ml slagroom een zak rucola, een paar keer doorgehakt

Pasta met zalm, tomaat en broccoli

Afbeelding
Zoals jullie misschien wel weten ben ik dol op pasta's en die maak ik dan ook regelmatig. Deze pasta hebben we pas gemaakt met ingredienten die we toevallig in huis hadden voor iets anders, maar wat het was ik heb geen idee. Pasta met zalm, tomaat en broccoli 1 (bananen)sjalot in hele dunne halve ringetjes 200 gram zalmfilet in stukken twee handenvol kerstomaatjes gehalveerd een teentje knoflook fijngesnipperd een stronk broccoli in roosjes Tagliatelli met Citroen olijfolie peper en zout Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en kook de laatste 5 tot 6 minuten de broccoli mee. Verhit in een hapjespan of wok de olie en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg de tomaatjes toe en laat dze zachtjes meestoven. Voeg na 4 tot 5 minuten de zalm toe en laat deze nog 2 minuten meewarmen. Giet de pasta met broccoli af en meng door de saus. Eet smakelijk!

Gamba's met currysaus

http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/scampi-met-currysaus Ik vond dit recept bij Dagelijkse kost, maar ik gebruik de saus tegenwoordig voor lekkere simpele vietnamese curries met wat sla erbij en bijvoorbeeld gamba's of eendenborst. Gamba's met currysaus 12 gamba's een recept currysaus 2 stengels bleekselderij in julienne halve winterwortel in julienne halve rode paprika in julienne halve prei in julienne halve courgette in julienne lichte sojasaus arachideolie peper en zout Verhit olie in een wok en wok hierin een paar minuten de groente, maak je het voor meer personen zou ik het per 1 of 2 soorten groenten doen. Voeg dan een scheutje sojasaus toe en bak kort mee. Verdeel het over 2 borden. Doe nu nog een scheutje olie in de pan en bak hierin de gamba's ongeveer 2 minuten. Verdeel ze over de 2 borden samen met rijst en de saus. Eet smakelijk!

Vietnamese currysaus

Toen wij pas geleden in Berlijn vietnamees aten vonden we dat erg lekker en ik heb de smaken een beetje onthouden. Ik had er krokante eend bij en John gamba's. En verder zat er gemengde sla bij. Ik heb hem deze keer met eend gemaakt. Vietnamese currysaus 2 sjalotten, gesnipperd 1 stengel citroengras in stukken 1 appel in blokjes 40 gram verse gember in blokjes 4 dl kokosmelk 2 eetlepels currypoeder 1 limoenblaadje 5 dl groentebouillon arachideolie Doe een scheut olie in een hoge pan en fruit hierin de sjalotten en citroengras. Voeg de gember, appel en het limoenblad toe. Bak dit 5 minuten mee. Voeg de currypoeder toe en bak dit ook kort mee. Voeg de kokosmelk en bouillon toe en laat dit 20 minuten zachtjes koken. Verwijder het limoenblad en doe het in de blender of zet de staafmixer erin en mix tot een gladde saus. Doe een zeef boven een lege pan en schenk de saus door de zeef. Proef de saus of er nog peper of zout bij moet.

weekmenu week 50

Afbeelding
Het was deze week een beetje een chaotisch weekje. Erg druk met van alles. Maandag maakte ik rundvlees en wintergroenten gesmoord in bier van een recept van dagelijkse kost. Erg lekker en niet zo'n zware stoofpot. Dinsdag  haalde ik een carpacciorollade bij de slager en we aten hier een aardappel-koolrabigratin bij. Woensdag  stond er zuurkool gestoofd in sinaasappelsap met sweinehaxe op het menu Donderdag zat er witlof in de groentetas en maakte ik witlof met ham en kaas. Vrijdag  maakte ik shoarma van kippendijen en ik maakte pitabroodjes. Het was heerlijk. De kippendijen waren een heel goed idee. Zaterdag  in de middag had ik krentenbollen gebakken en die waren zo lekker dat na 6 bollen per persoon zo vol zaten dat we geen zin meer hadden in avondeten. Zondag maakte ik een simpele pasta met zalm, tomaat en broccoli.

Bakken is toch mijn favoriet

Afbeelding
De laatste weken veel recepten uitgeprobeerd waaronder de krentenbollen en zachte witte bolletjes (5) van Levine. Beiden goddelijk lekker. De zandtaart was een eigen recept en de afhaler vond hem heerlijk. Witte bolletjes Zandtaart met chocoladeganache, banaan en slagroom krentenbollen

Coq au Vin

Deze Coq au Vin is van Lorraine Pascale en overheerlijk. Makkelijk te maken met veel herfstige smaken. Hij komt zeker vaker voor in het menu hier. Coq au Vin 8 kippendijen 15 gram gedroogde porcini 8-10 sjalotjes, gepeld 550 ml rode wijn olijfolie bloem zout en peper 140 gram blokjes of reepjes pancetta een paar takjes verse tijm naaldjes van een takje rozemarijn fijngehakt 1 laurierblad 1 teen knoflook fijngemalen 150 gram kastanjechampignons, schoongeveegd en in dunne plakjes 2 eetlepels bloem 400 ml kippenbouillon 1 wortel, geschild en in dunne schuine plakjes een handvol versgehakte platte peterselie Doe de porcini in een bakje en giet er heet water op en laat dit 20 minuten trekken. Giet af en snijdt er met een mes doorheen. Meng bloem met peper en zout en bestuif hiermee de kippendijen. Doe wat olie in een braadpan. Bak alle 8 kippendijen aan alle kanten kort aan en leg ze op een bord. Bak in het achtergebleven vet de pancetta tot het krokant begint te word

lamsschenkels gestoofd in wijn, chorizo en knoflook

Dit is een gerecht van Lorriane Pascale en werkelijk waar verrukkelijk. Ik had lekkere dikke lamsschenkels bij de islamitische slager gehaald. Ik denk dat je met dunne schenkels wel sneller klaar bent. lamsschenkels gestoofd in wijn, chorizo en knoflook 4 lamsschenkels zout en peper olijfolie 350 ml Rioja (spaanse wijn) 250 ml balsamico azijn, goede kwaliteit 1 hele knoflookbol horizontaal doormidden gesneden 2 laurierbladeren 1-2 theelepels gerookt paprikapoeder (als je geen gerookt kan vinden kun je ook gewone nemen) een paar zwarte peperkorrels 4 takjes verse rozemarijn 300 ml runderbouillon 125 gram zachte chorizo (ik heb hem bij de ah gevonden) 1 grote rode ui in partjes gesneden 2 wortels in dikkere plakken 1 kneepje honing Verwarm de oven op 150 graden celsius. Kruid het lam met peper en zout. Verwarm wat olie in een ovenbestendige braadpan en bruin de lamsschenkels aan alle kanten. En leg ze op een bord of in een schaal. Doe de wijn en azijn in de pan en kook

weekmenu week 49

Afbeelding
Deze week hadden we een vrij rustige week en ik had tenminste weer tijd om te koken. Maandag aten we Coq au vin naar recept van Pascale Lorraine. Ik ben dol op haar recepten naast nog wat andere koks, maar ze behoort tot mijn favorieten. Het was heerlijk. Door gebruik van gedroogde porcini rook het naar herfst in de keuken. Het recept gaat zeker nog volgen. Bij de biologische slager hadden ze pancetta van het livar kloostervarken, dat is echt te lekker. Dinsdag  heb ik weer eens Rogan Josh gemaakt. Ik ben dol op deze curry vanwege het lamsvlees dat wordt gebruikt en het smaakt echt indiaas. Sinds een paar weken heb ik een vacuumapparaat en alle proties die ik over hou van eten gaan in een sealzak in de vriezer en als we geen zin hebben om te koken halen we er 2 zakken uit en hangen die in heet water, zodat ze warm worden en ondertussen kook je rijst of pasta en je hebt een heerlijke maaltijd en je hoeft nog geen eens hetzelfde te eten. Ook nemen de zakken veel minder ruimte in da

weekmenu week 48

Het was een rare week deze week doordat ik bijna niet thuis was, dus ik heb het koken voornamelijk aan John overgelaten. Als er in de buurt een maaltijd werd aangeboden op thuisafgehaald.nl had ik een maaltijd afgehaald, maar helaas er werd niks aangeboden. Maandag  kwamen we terug uit Berlijn en daar hadden we heerlijke broodjes en kaasjes gehaald en dat was ons avondeten. Dinsdag  had ik een congres in Nieuwegein en was zo laat thuis dat John kookte met wat we nog in de koelkast hadden. Het werd restjes pasta. Uit mijn hoofd met kipfilet (had ik de avond ervoor uit de vriezer gehaald), wortel, ui, tomaat en nog wat dingetjes. Het was heerlijk. Woensdag  was ik uit het werk naar mijn ouders gegaan, want de volgende dag had ik bij mijn ouders in de buurt een vergadering. Ik had daar hazenrugfilet met cognacroomsaus, spruitjes en geroosterde roseval aardappeltjes. Vooraf hadden we nog een heerljke reepate. Donderdag  was ik wederom laat thuis en kookte John weer. Een karbonade met