Posts

Posts uit maart, 2012 tonen

Bol.com

BoekenBoeken

witlof-broccolischotel

In de tas zat broccoli en ik zag bij 24 kitchen een recept met broccoli en witlof. Ik heb het wel aangepast. We aten het met entrecote met hierover een stukje kruidenboter gesmolten. Witlof-broccolischotel 1 stronk broccoli 3 stronkjes witlof 100 ml kookroom 100 gram geraspte oude kaas Snij de witlof in stukken van zo'n 2 cm en kook in gezouten water 5 minuten. Voeg dan de broccoli toe en laat deze nog 3 minuten meekoken. Giet dan alles af en verdeel in een ovenschaal. Doe de kookroom in een pan en smelt hierin de kaas en giet deze saus over de brooccoli en witlof. Zet hem onder de grill in de oven tot de bovenkant bruin ziet. Eet smakelijk!

Pasta met courgette en zalm in een citroenroomsaus

Afbeelding
Ik heb dit recept een beetje aangepast. Wij hadden dit recept al een keer gegeten, maar ik miste er groente in, dus ik heb er courgette aan toegevoegd. Pasta met courgette en zalm in een citroenroomsaus Rasp en sap van 1 citroen 250 ml slagroom 300 gram zalm 1 courgette in dunne reepjes 1 eetlepel bloem 1 teentje knoflook fijn gesnipperd klontje boter olijfolie 150 gram pasta Verwarm in een koekenpan de olijfolie en bak hierin de zalm aan beide kanten bruin. Leg hem op een bord en breek hem in stukken als hij iets is afgekoeld. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing al dente. Doe de courgette nu in dezelfde koekenpan en bak deze op zacht vuur gaar. Smelt in een koekenpan, hapjespan of wok de boter. Voeg het citroensap, rasp en knoflook toe en laat dit 1-2 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de bloem toe en bak dit 2-3 minuten. Voeg dan de slagroom toe en roer goed, zodat alle klontjes weg zijn. Voeg dan de zalm en courgette toe en breng op smaak met zout en veel p

Gesmolten kaaspasta met gegrilde groenten en kipfilet

Dit recept zag ik een keer bij Born2cook en het is erg lekker. Gesmolten kaaspasta met gegrilde groenten en kipfilet 2 kipfilets 150 gram champignons in vieren 1 rode paprika, in grove stukken 1 el fijngehakte basilicum 1 fijngesneden rode peper 1 tl suiker 1 el limoensap 150 gram penne 1 dl kookroom 75 gram pittige geraspte kaas olijfolie Laat de grillpan heet worden. Snijd de kip in dunne plakjes en doe ze in een mengkom en meng met 2 eetlepels olijfolie en peper en zout. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing minus 2 minuten. Leg de kipfilet in de grillpan en grill ze tot ze gaar zijn en aan beiden zijden mooie grillstrepen hebben. Doe de kipfilet in een andere schaal. Meng in een mengkom nu de groenten met olijfolie en grill ze ook in de grillpan. Doe intussen de basilicum, rode peper, suiker, limoensap en wat zout bij de kipfilet en als de groente klaar is voeg je deze ook hieraan toe. Giet de pasta af en doe in de lege pan de kookroo

Week 12 (19 t/m 25 maart)

In de tas bevindt zich: Broccoli, IJspegels, Koolrabi, Paksoi, Postelein, Radijs Over van vorige week: Maandag: gesmolten kaaspasta met  gegrilde groente en kip Dinsdag: sperziebonen tomatenpasta met lamskoteletjes Woensdag: rode bietjes risotto Donderdag: romige postelein Vrijdag:  witlof-broccoli schotel met entrecote Zaterdag: couscous met gestoofde paksoi  Zondag: gegrilde kipkluifjes en patat

Week 11 (12 t/m 18 maart)

In de tas bevindt zich: Courgette, Paksoi, Sperziebonen, Picadilly tomaat, Rode paprika, Soepgroentepakket Over van vorige week: broccoli en venkel Maandag: tartaar, gebakken aardappels en gratin vanknolselderij  Dinsdag: 4 kleuren stamppot   Woensdag: courgette met pesto en kip en pasta  Donderdag: rundvlees in oestersaus, maar dan anders , want het vlees wordt een hele biefstuk Vrijdag: rode paprika gevuld met gehakt Zaterdag: kippensoep en broodjes kip-kerriesalade Zondag: zalmpakketjes met venkel en tomaat en pasta

Groentefajita's

Het recept komt hier vandaan, maar ik heb het iets aangepast. Groentefajita's 1 courgette in dunne reepjes ½ rode paprika, in dunne reepjes half blik uitgelekte en gespoelde kidneybonen 1 rode ui, gesnipperd (ik had geen rode uien meer, dus werd een witte) 1 teen knoflook, fijngesnipperd 2 gekookte maiskolven, mais eraf gesneden 1 theelepel tomatenpuree tabasco komijn 4 tortilla's geraspte kaas Zet de oven op 200 graden celsius. Verwarm een scheutje olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de rest van de groente op de bonen na toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg dan de tomatenpuree en komijn toe en laat deze ook kort meebakken. Voeg dan een scheutje water toe en voeg de bonen toe, laat alles even warm worden. Vul de tortilla's met het groentemengsel en rol ze op en leg ze met de naad naar beneden op een bakplaat. Strooi de kaas erover en zet ze 5 minuten in de hete oven. Eet smakelijk!

Week 10 (5 t/m 11 maart)

Afbeelding
In de tas bevond zich deze week: Broccoli, Gesneden soepgroenten, Knolselderij, Sla, Uien, Venkel, Waspeen Over van vorige week: witlof Maandag hadden we geroerbakte witlof met gesnetzeltes en rosti Dinsdag zouden we de fajita's eten, maar dat is niet John zijn favoriete eten, dus werd het chowder Woensdag aten we  groentefajita’s   en ik had ook nog fajita's met een vleesmengsel gemaakt Donderdag wat over was van de fajita's als lunch gegeten en krieltjes bonne femme met kipkluifjes  en als toetje had ik de tiramisu van Giovanni gemaakt. Vrijdag maakte ik alvast het gehaktbrood voor zaterdag en daar aten we sla met gebakken krieltjes bij Zaterdag de rest van het gehaktbrood met gebakken witte kool en gepofte aardappel , wel had ik het gehaktbrood iets aangepast met ras-el-hanout kruiden Zondag heeft John tomatensoep gemaakt en daar eten we pannenkoeken bij

Week 9 (27 februari t/m 4 maart)

In de tas bevindt zich: Bleekselderij, Courgette, Prei, Raapsteel, Sugar snaps, Witlof, Witte kool Over van vorige week: zoete aardappel Maandag aten we bietjes met aardappels en cordon blue en maakte ik om op mijn werk te trakteren chocolademoussetaart en appeltaart. Dinsdag aten we  groene kool met pasta en pesto , dit was een lekker recept Woensdag aten we ook een nieuw recept,   zoete aardappel met sugarsnaps en pittige balletjes  Donderdag lekker makkelijk met  raapstelenstamppot  Voor het bedrijf waar mijn man zijn auto staat worstenbroodjes gemaakt en voor collega citroenijs. Beiden waren erg goed gelukt. Vrijdag was het erg vermoeiend op het werk en had ik geen zin om te koken, dus John een gegrilde kip laten halen en zelf friet gemaakt. Zaterdag heeft John rode kool gemaakt uit een beginnerskookboekje wat hij ooit heeft gehad met een gevuld filetlapje erbij. Zondag heeft John nasi gemaakt met kipsate.

worstenbroodjes

Afbeelding
Ik ben dol op worstenbroodjes en heb er wat gemaakt. Ze zijn heerlijk. worstenbroodjes (25 stuks) voor het deeg: 500 gram bloem ¼ theelepel zout 140 gram boter 20 gram basterdsuiker 26 gram verse gist 250 ml melk voor de vulling: 900 gram half om half gehakt 1 beschuit 1 ei zout peper nootmuskaat verder nog 1 ei om het deeg mee te bestrijken. Doe de bloem in de kom van de mixer en voeg de rest van de ingredienten toe en laat dit mengen. Kneed goed. en laat een uur rijzen onder plasticfolie. Maak daarna bolletjes van 40 gram en leg deze op een bakplaat en dek af met plasticfolie en laat het deeg 10 minuten rusten. Meng het gehakt met de rest van de ingredienten en kruid naar smaak. Maak hier worstjes van van 40 gram. Rol nu ieder bolletje deeg uit tot een ovaal en leg hier het worstje op. Bestrijk 1 lange zijde met ei. Vouw de korte zijden naar binnen en rol hem nu op naar de lange zijde die besmeerd is. Knijp de naad voorzichtig dicht en leg hem op de naad op de

Citroenijs

Een collega vroeg of ik voor haar citroenijs wou maken en zo geschiedde. Het was een experiment, maar het resultaat is zeer goed gelukt. Citroenijs 350 ml melk rasp van 3 citroenen 5 eidooiers 125 gram suiker 250 ml slagroom 175 ml citroensap gezeefd De ijsmaker moet een aantal uur in de vriezer staan, bij ons is dat 15 uur, maar bij een andere ijsmaker is dit weer anders. Doe de citroenrasp bij de melk in een pan en laat dit aan de kook komen. Zet het vuur uit en doe direct de deksel op de pan. Laat dit 30 minuten staan. Klop de eidooiers romig met de suiker. Breng de melk weer aan de kook en schenk dit door een zeef op het eidooiermengsel en klop het tot een glad mengsel. Doe het mengsel terug in de pan en laat het op een laag vuur zo binden dat het een laagje op je spatel vormt. Zet het in een bak met koud water en laat het wat afkoelen. Doe er een plasticfolie op, zodat er geen vel vormt en laat het in de koelkast een uurtje goed afkoelen. Roer de room en het citroensap erdoo